Waarom rechtsom schaatsen?

Op een ijsbaan wordt linksom geschaatst. Ook wedstrijden worden tegen de klok in gereden. Dus leren we dat ook onze kinderen. Waarom willen we ze dan ook rechtsom leren schaatsen?

Beter bewe118417gen

Schaatsen is een onnatuurlijke, complexe beweging. Schaatsen leren betekent niet alleen dat je sterker en fitter wordt, maar vooral dat je een betere coördinatie ontwikkelt. Balans en ritmegevoel zijn essentieel. Door rechtsom te leren schaatsen ontwikkel je extra vaardigheden en leer je uiteindelijk beter bewegen, wat ook het linksom schaatsen weer ten goede komt.

Problemen met rechter afzet

Het altijd maar linksom rijden leidt er toe dat schaatsers een sterker linkerbeen en een beter evenwichtsgevoel op het linkerbeen ontwikkelen. Met als gevolg dat na een afzet met links het doorglijden op het rechter standbeen bij veel schaatsers minder goed verloopt dan op het linker.

Natuurijs en asfalt

Schaatsen doen we niet alleen op een 400 meterbaan. We schaatsen ook op natuurijs en daar komen bochten in alle soorten en maten voor. Bovendien gebruiken we dezelfde vaardigheden ook als we skeeleren op asfalt, waar uiteenlopende situaties zich voordoen.

Jong geleerd, oud gedaan

Voor een kind dat nog niet kan schaatsen maakt het niet uit of het linksom of rechtsom schaatst. Voor de ervaren schaatser die al een leven lang linksom rondjes rijdt is rechtsom schaatsen opeens een “uitdaging”. Door in een vroeg stadium te leren rechtsom schaatsen wordt die uitdaging een stuk minder.

Kortom, rechtsom schaatsen hoort bij leren schaatsen. Door rechtsom schaatsen onderdeel te maken van het lesprogramma dragen we bij aan een betere coördinatie, en uiteindelijk aan de vorming van betere schaatsers. Ook topschaatsers rijden rechtsom. Zie deze reportage met toelichting van shorttrackbondscoach Jeroen Otter.

Nog niet overtuigd? Rechtsom schaatsen heeft nóg meer voordelen. Herman Finkers leg het uit:

 

Deel deze pagina met anderen