12/07/2017 · in Algemeen, Inline-skaten, Persberichten · geen reacties

Deze week staat SC Gouda in the picture op schaatsen.nl met een artikel over de ontwikkeling van het inline-skaten bij de club. Lees hieronder het volledige artikel van Jessica Merkens:

Wat is het geheim van succesclub SC Gouda?

Schaats- en inlineskatevereniging SC Gouda viert dit jaar haar 55-jarige jubileum. In die tijd is er een hoop veranderd. Waar de club van topschaatsers als Jan Bazen, Ingrid Paul, Andrea Nuyt, Paulien van Deutekom en Ted-Jan Bloemen begon als echte ijsclub, heeft ze zich het laatste decennium omgetoverd tot omnivereniging. Veel clubs zien hun ledenaantallen slinken, maar SC Gouda blijft stabiel. Wat is hun geheim? schaatsen.nl ging op onderzoek uit.

“Skeeleren doen we nog maar een jaartje of twaalf”, vertelt Jacq Stals, trainer, bestuurslid en PR-man. “Het is begonnen met een paar enthousiaste trainers en in de loop der jaren is dat uitgegroeid tot zelfstandige discipline.” En niet zonder succes, marathonschaatser Sjoerd den Hertog werd dit jaar derde bij het NK marathon inlineskaten, Sjors van der Meer is – met nog één wedstrijd te gaan – klassementsleider in de KNSB Marathon Cup bij de Beloften en junioren Tom den Heijer en Lianne van Loon schitterden afgelopen week op het EK in Lagos.

“We vinden het een mooie sport en hebben het verankerd binnen de club”. vertelt Stals. “Met trainingsprogramma’s en trainingskampen voor zowel schaatsers als inliners. Beide sporten geven we gelijke kansen.”

Hoe zorg je ervoor dat je als ijsclub succesvol skeeleren erbij betrekt? “Je gaat niet zomaar even na ruim veertig jaar langebaanschaatsen zorgen dat er een nieuwe discipline bij komt. Je hebt alles nodig om het voor elkaar te krijgen: enthousiasme en kundigheid van trainers, veel vrijwilligers, draagvlak vanuit het bestuur en talenten die zich in die sport kunnen ontwikkelen.” Succes maakt het dan wel weer een stukje makkelijker, denkt Stals.

Skeeleren is van oudsher helemaal niet zo’n grote sport in West-Nederland, maar is bezig aan een opmars. De regionale inlinecompetities, zoals de Oomssport Jeugdskeelercup en de Dave van Dam Inline Cup, dragen bij aan de ontwikkeling. Inmiddels lijkt het inlinen zelfs harder te groeien dan het schaatsen bij SC Gouda. “Daar lijkt het wel op. We proberen de jeugd de mogelijkheid te geven om zich in beide disciplines te ontwikkelen. En we hebben ook leden die alleen maar skeeleren bij ons.”

Ledenaantal
Net als alle ijsclubs zien ze bij SC Gouda leden afhaken bij het uitblijven van echt natuurijs. Toch wordt deze daling deels gecompenseerd met de aanwas van nieuwe leden. “We denken dat dat komt omdat we actief werven. Bijvoorbeeld met clinics voor scholen op de ijsbaan op de markt in Gouda. Dat doen we ook op skates.” Een andere interessante ontwikkeling is de toename in het aantal masters, veertigplussers die als beginner bij de club komen. Voor deze groep zijn er speciale beginnerslessen.

Social Media
“Soms sta je er versteld van waar ze van je gehoord en je gezien hebben”, aldus Stals. SC Gouda is actief op Facebook, Instagram en Twitter en mikt ook op de lokale media in Gouda en omgeving. “Ik dacht altijd, worden die wel gelezen of bekeken dan? Maar daar heb ik me in vergist. De lokale Goudse kranten hebben grote oplages en bereik.” Voor de berichtgeving op social media heeft de club actieve lokale ‘correspondenten’, familieleden en vrienden die bij wedstrijden foto en tekst maken. “Daar hebben we een groepsapp voor, zodat ik tijdens de wedstrijd plaatjes en quotes binnenkrijg.” Ook de rijders vinden de actuele berichtgeving leuk, ziet Stals.

Zorgt social media voor nieuwe leden? “Ik denk dat het wel meehelpt. Veel mensen zien onze berichten. Het helpt als je succesvol bent, dat heeft toch een aanstekelijke werking voor mensen die potentieel geïnteresseerd zijn en denken, ‘mooi cluppie.'”

Copyright artikel: schaatsen.nl