Over SC Gouda

De vereniging

SC Gouda is een bloeiende vereniging met ongeveer 325 leden. De vereniging heeft tot doel “het beoefenen en bevorderen van het hardrijden op de schaats en inline-skate” en alles wat daarmee in verband staat.

De vereniging is opgericht op 1 oktober 1962, oorspronkelijk als schaatsclub. De Jaap Edenbaan in Amsterdam was net geopend, en daar werd door de Goudse schaatsers getraind. Later werden de trainingen verplaatst naar de Vechtsebanen in Utrecht. De jeugdleden schaatsen op de Uithof in Den Haag.
Het schaatsen bij SC Gouda richt zich op de breedtesport, maar ook op de ontwikkeling van talent. SC Gouda heeft door de jaren heen meerdere topschaatsers geleverd, zoals Jan Bazen (Nederlands kampioen sprint in 1970, 1971 en 1972), Olympiërs Ingrid Paul en Andrea Nuyt (nog steeds houder van het Nederlands record 500 meter), wereldkampioene allround 2008 Paulien van Deutekom en Nederlands kampioen allround en wereldrecordhouder 5 en 10 km Ted-Jan Bloemen.

Vanuit het schaatsen is ook het inline-skaten als zelfstandige en succesvolle discipline binnen de vereniging ontstaan. Oorspronkelijk was het inline-skaten vooral een vorm van zomertraining voor het schaatsen, maar sinds enkele jaren wordt er ook volop deelgenomen aan wedstrijden, en met succes. Het afgelopen jaar behaalden leden van SC Gouda diverse podiumplekken in regionale, nationale en internationale wedstrijden.

Meer informatie over de historie van de vereniging vind je op onze lustrumwebsite, 50 jaar Schaatsclub Gouda in woord en beeld.

Enkele kentallen

Van de leden van SC Gouda komt 75% uit Gouda, en 25% uit de omliggende plaatsen (Reeuwijk, Moordrecht, Zevenhuizen, Boskoop etc.)

De helft van de leden is jonger dan 18 jaar, een derde  is jonger dan 13 jaar. De verhouding man-vrouw is ongeveer 60-40.

Ongeveer 10% van de leden beoefent alleen inline-skaten, bijna 80% schaatst (ook), en zo’n 10% sport niet zelf bij SC Gouda, maar zet zich in als vrijwilliger. De vereniging heeft geen betaalde krachten, maar draait volledig op vrijwilligers, in totaal ongeveer 85.

 

Deel deze pagina met anderen