Over SC Gouda

De vereniging

SC Gouda is een bloeiende vereniging met ongeveer 325 leden. De vereniging heeft tot doel “het beoefenen en bevorderen van het hardrijden op de schaats en inline-skate” en alles wat daarmee in verband staat.

De vereniging is opgericht op 1 oktober 1962, oorspronkelijk als schaatsclub. De Jaap Edenbaan in Amsterdam was net geopend, en daar werd door de Goudse schaatsers getraind. Later werden de trainingen verplaatst naar de Vechtsebanen in Utrecht. De jeugdleden schaatsen op de Uithof in Den Haag.
Het schaatsen bij SC Gouda richt zich op de breedtesport, maar ook op de ontwikkeling van talent. SC Gouda heeft door de jaren heen meerdere topschaatsers geleverd, zoals Jan Bazen (Nederlands kampioen sprint in 1970, 1971 en 1972), Olympiërs Ingrid Paul en Andrea Nuyt (4.000 dagen houder van het Nederlands record 500 meter), wereldkampioene allround 2008 Paulien van Deutekom en Nederlands kampioen allround, wereldrecordhouder 5 en 10 km en Olympisch Kampioen Ted-Jan Bloemen.

Vanuit het schaatsen is ook het inline-skaten als zelfstandige en succesvolle discipline binnen de vereniging ontstaan. Oorspronkelijk was het inline-skaten vooral een vorm van zomertraining voor het schaatsen, maar sinds enkele jaren wordt er ook volop deelgenomen aan wedstrijden, en met succes. Het afgelopen jaar behaalden leden van SC Gouda diverse podiumplekken in regionale, nationale en internationale wedstrijden.

Meer informatie over de historie van de vereniging vind je op onze lustrumwebsite, 50 jaar Schaatsclub Gouda in woord en beeld.

Enkele kentallen

Van de leden van SC Gouda komt 75% uit Gouda, en 25% uit de omliggende plaatsen (Reeuwijk, Moordrecht, Zevenhuizen, Boskoop etc.)

De helft van de leden is jonger dan 18 jaar, een derde  is jonger dan 13 jaar. De verhouding man-vrouw is ongeveer 60-40.

Ongeveer 10% van de leden beoefent alleen inline-skaten, bijna 80% schaatst (ook), en zo’n 10% sport niet zelf bij SC Gouda, maar zet zich in als vrijwilliger. De vereniging heeft geen betaalde krachten, maar draait volledig op vrijwilligers, in totaal ongeveer 85.

Privacy

Elders op deze website staat een eerste bericht  dat vanaf 25 mei 2018 in Europa de nieuwe privacyregelgeving van kracht wordt. In Nederland is dit uitgewerkt in de Algemene Verordening Gegevensbescherming, AVG genoemd, waarover op radio en TV al veel te doen is geweest.

Volgens deze AVG moeten alle organisaties die persoonsgegevens  opslaan, waaronder ook sportverenigingen zoals SC Gouda, actief openheid geven over welke gegevens ze opslaan, hoe lang, wat ze er mee doen, hoe ze die gegevens beveiligen, dat leden en oud-leden die gegevens kunnen inzien en ook mogen eisen dat er (delen van) gegevens worden verwijderd.  Alle organisaties moeten zelf kunnen aantonen dat ze aan de AVG voldoen.

Gaat er nu heel veel veranderen? Als het goed is niet. Nu geldt de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) en die eist ook dat we als club netjes met de gegevens van onze leden omgaan. Zo hebben we nu ook de afspraak dat we gegevens van leden van onze club niet aan derden geven en kan niet iedereen zomaar bij het ledenbestand van de club. De AVG vraagt wel van SC Gouda dat we dat ook allemaal netjes beschrijven en onze leden daarover informeren, en dat is een forse klus.

Een eerste stap is dat we onze leden met een mail informeren dat we hier mee bezig zijn en bijvoorbeeld zeggen dat je de gegevens die we van je hebben hier kunt inzien. Dan zie je ook direct dat jouw gegevens ook nu al niet zo maar voor iedereen toegankelijk zijn. Als lid kun je SC Gouda ook benaderen om gegevens van jou uit het ledenbestand of van de website te verwijderen.

De AVG schrijft voor dat we jouw toestemming ook nodig hebben voor het maken en publiceren van beeldmateriaal: foto’s en filmpjes. SC Gouda is een actieve vereniging op social media en verzorgt in dat kader actuele verslagen van wedstrijden en evenementen. We vragen onze huidige leden om akkoord te gaan met het maken en publiceren van beeldmateriaal door clubleden voor clubdoeleinden. Deze toestemming kun je later altijd weer intrekken. De club zal op gepaste en zorgvuldige wijze omgaan met door derden ter beschikking gesteld beeldmateriaal waarop clubleden herkenbaar zijn.

De komende periode zullen we al een flink aantal afspraken vastleggen. Dat betekent bijvoorbeeld het opstellen van een eigen privacybeleid, geheimhoudingsverklaringen voor die leden die toegang hebben tot onze ledendatabase en het maken van afspraken (verwerkersovereenkomsten) met bijvoorbeeld de beheerder van onze website en de beheerder van ons ledenadministratieprogramma over het (niet) mogen gebruiken van de gegevens van onze leden en oud-leden.

Tijdens de ALV op 26 juni 2018 hebben we de leden verder geïnformeerd over de laatste stand van zaken. Verdere updates zullen we via mail en website verspreiden.

 

Deel deze pagina met anderen