26/01/2019 · in Natuurijs, Toerschaatsen · geen reacties

Op vrijdag 25 januari werd de tweede van vier Alternatieve Elfstedentoertochten op de Weissensee gereden: met temperaraturen ver onder nul (-18 graden) gingen in alle vroegte om 7.00 uur ca. 1.100 deelnemers van start waaronder twaalf clubleden. Antoinette Snelleman, Ruud Beusink, Arnout Bijlard, Coert Lugthart, Eric Konermann,Hans van Woudenberg, debutant Theo van Catz, Johan Stek, Patrick Valk, Jeroen den Hertog en clubrecordhouder aantal Weissensee-deelnames Hugo Vos gingen de uitdaging aan om de 200 km te volbrengen. Debutante Anneke Scholtes ging voor de 100 km in de Prestatietoertoch die gelijktijdig wordt gereden. Al snel brak de zon door, liepen de temperaturen op, werd de lucht strak blauw, was het nagenoeg windstil, reden de schaatsers over hard ijs met wel veel scheuren en leek er sprake van “Kaiserwetter”. De omstandigheden leken voor de vele volgers thuis achter de livestreams en langs de kant op het ijs mooier dan ze werden ervaren door de deelnemers. Zij spraken vrijwel allemaal van hele zware omstandigheden. Omdat de Gouda-groep ook nog kampte met ziekte in de gelederen werd het een zeer zware beproeving. De groep reed bij elkaar opgeteld 2.200 km, de meesten behaalden hun vooraf gestelde doel en gingen gesloopt maar euforisch van het ijs: missie geslaagd. De enkeling die gedesillusioneerd van het ijs ging werd opgevangen en verzorgd en kon zich troosten met de wetenschap: volgend jaar komt er weer een tocht.

Hier vind je alle uitslagen.

Meeste foto’s: Organisatie Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (op de coverfoto staan links Eric en in het midden Coert die na twee eerdere pogingen deze keer wel de 200 km konden volbrengen).

In de komende twee Alternatieve Elfstedentoertochten (op 29 januari en 1 februari) komen ook nog clubleden in actie. Die gaan we uiteraard ook volgen.