Marathon

Wat is de marathongroep?

In 1993 is de marathontrainingsgroep van Schaatsclub Gouda opgericht. Uitgangspunt voor de marathongroep is het deelnemen aan marathons in wedstrijdverband. Voor de meeste leden van de groep zijn dat de wedstrijden van de marathoncompetitie die op zondagavonden op de Vechtsebanen in Utrecht worden gehouden.

In strenge winters liggen de prioriteiten van de meeste marathonrijders op het natuurijs. Er wordt deelgenomen aan wedstrijden of tochten, maar er wordt ook in groepsverband getraind op het ijs, op woensdag van 19.30u tot 20.45u.

De trainingen zijn in beginsel gericht op het presteren in deze wedstrijden. Daarnaast staat natuurlijk het plezier in het schaatsen en gezelligheid met elkaar hoog in het vaandel.

Voor wie?

De marathongroep staat open voor alle leden van S.C. Gouda die de intentie hebben om marathons te gaan rijden. Het clubkampioenschap Marathon, dat jaarlijks in Utrecht wordt georganiseerd, biedt een goede mogelijkheid om een idee te krijgen of je in de marathoncompetitie in Utrecht kunt meekomen. Je kunt natuurlijk ook een avondje meetrainen met iemand die al in de marathongroep zit. Een aardige richtlijn is ook een tijd op de 1500 meter onder de 2 minuut 40.

Het succes en plezier in de marathongroep staat en valt met de inzet van de leden. Zo nu en dan enige betrokkenheid bij het organiseren van activiteiten en draaiend houden van de groep wordt daarom zeer op prijs gesteld.

Wedstrijden!

Gedurende het schaatsseizoen worden er op de zondagavond (van 21.00 tot ca. 23.00 uur) marathonwedstrijden georganiseerd op de Vechtse Banen in Utrecht. Er zijn vier categorieën, te weten de C4, C3, C2 en de C1. Daarnaast is er een aparte groep voor de jeugd t/m 16 jaar. De C4 is de laagste categorie en bedoeld voor de beginnende marathonschaatser. Voor de categorieën C4, C3 en C2 geldt dat jaarlijks de eerste 10 rijders naar een hogere categorie promoveren. Veteranen (boven de 40) zijn niet verplicht om te promoveren. Van de C1 mogen de besten meedoen met de landelijke B-competitie. De selectie gebeurt door de baancommissie. B-rijders rijden overigens ook mee in de C1.

Door de ijsbanen in Holland en Utrecht wordt ook nog een 4-banen toernooi georganiseerd voor de B-, C1 en C2-rijders en voor de veteranen.

Tijdens natuurijsperioden worden er veel marathonwedstrijden georganiseerd. Bij de aankondiging staat meestal aangegeven voor wie de wedstrijd is bedoeld. A-, B- of C-rijders, dames en veteranen zijn de voorkomende categorieën.

Voor het rijden van wedstrijden (zowel in Utrecht als op natuurijs) is een marathonlicentie vereist. Bij het aanvragen van het abonnement moet dat worden vermeld.

Overige activiteiten

De overige activiteiten wisselen per seizoen. Het streven is in ieder geval om jaarlijks een clubkampioenschap marathon te organiseren (de laatste jaren meestal gekoppeld aan de familie-schaatsavond). Daarnaast zijn we een aantal jaren een weekend in de Ardennen gaan fietsen. In 2002 hebben we een vijfdaagse trip naar de Vogezen gemaakt.

Over gezamenlijke deelname aan één van de alternatieve Elfstedentochten wordt al vele jaren gesproken. Tot nu toe is als Marathongroep niets georganiseerd op dit vlak, maar wat niet is kan nog komen!

Informatie

Nadere informatie over het marathonschaatsen bij SC Gouda is te krijgen bij Pieter Clausing.

 

Deel deze pagina met anderen