SC Gouda
Inline skaten SC Gouda

Kleding & materiaal

Onze hoofdsponsor, Dave van Dam Sport, laat met regelmaat schaats-, skeeler- en fietskleding voor groot en klein ontwikkelen in de clubkleuren van Schaatsclub Gouda en voorzien van ons clublogo.

Schaatstenue

Om onze jeugdschaatsers op de baan in Den Haag goed te kunnen onderscheiden van de kinderen van alle andere schaatsvereniging uit de regio die op hetzelfde uur trainen op de Uithof, wordt van hen verwacht een schaatsjasje van SC Gouda te dragen.

Clubkampioenschappen SC Gouda

Ook onder onze schaatsers in Utrecht is het vanwege de herkenbaarheid van de eigen groep gangbaar om een schaatspak of schaatsjas van SC Gouda te dragen tijdens de trainingen.

Meest ideaal is het om onder het schaatsjack een nauwsluitende schaatssalopette of -broek te dragen. Deze is warm genoeg bij het betreden van de koude ijshal maar ook weer niet te warm tijdens de inspanningen op de baan.

Voor de jeugdschaatsers is het dragen van een schaatshelm verplicht, voor de oudere schaatsers wordt het met klem aangeraden. Meer informatie over waar een goede schaatshelm aan moet voldoen is te vinden onder ‘schaatsmateriaal’ verder op deze pagina.

Voor iedereen is het dragen van (waterafstotende) handschoenen verplicht.

Schaatsmateriaal

Beginnende schaatsertjes starten bij ons vaak op de zogenoemde hoge combi-noor. Dit is een schaats met een vaste hoge schoen. Gaandeweg leert het kind steeds stabieler op de schaats te staan en dieper te zitten en zal het zich – al dan niet via de halfhoge combi-
noor – richting de lage noor ontwikkelen. Dat is de schaats waar ook de oudere leden van onze vereniging op schaatsen.

Alle drie de varianten zijn bij Dave van Dam Sport (of anders vaak ook wel bij de sportwinkel die is gevestigd in/naast de ijsbaan) te koop en te huur. Het is ook mogelijk voor jeugdleden om schaatsen te huren, zodat ze altijd goed passende schaatsen kunnen gebruiken. 

Zoals bij kleding al even genoemd, verplichten we onze jeugdschaatsers om met helm te schaatsen. Dit mag een eigen schaats-, ski- of fietshelm zijn. Een fietshelm heeft niet de voorkeur vanwege de gaten in de helm waar een schaatsijzer in zou kunnen komen, maar mag wel gedragen worden mits hij een platte achterkant heeft. Wij bieden ook een clubhelm aan.Die kan worden gekocht (€49) of gehuurd (€25) via onze club. Bekijk hier waar een goede schaatshelm aan moet voldoen.

Voor de oudere leden is het dragen van een helm niet verplicht. Maar over het algemeen zien we dat het dragen van een helm bij het schaatsen – net als bij het skiën en snowboarden – steeds meer gemeengoed wordt. Het merendeel van de oudere leden schaatst dan ook met een (club)helm.

Ga voor goed advies over schaatskleding of -materiaal vooral eens een kijkje nemen bij
Dave van Dam Sport. Het is een speciaalzaak voor de wieler- en schaats-/skeelersport en is te vinden aan de Hoogstraat 132 in Haastrecht.

Skeelertenue

Skeelerkleding is het best te vergelijken met fietskleding. Bij Dave van Dam Sport zijn, naast schaatskleding, ook skeelerpakken en skeelershirts in onze clubkleuren verkrijgbaar.

De meeste leden dragen een skeelerpak van SC Gouda of sportbroekje met daarop een skeelershirt van SC Gouda (en eventueel daarover het schaatsjack). Echter, omdat de wielerbaan in het Goudse Hout op onze trainingsuren exclusief voor SC Gouda is opengesteld, is herkenbaarheid bij deze trainingen minder van belang dan op de ijsbaan. Het dragen van de clubkleding is daarom tijdens de skatetrainingen niet verplicht. 

Het dragen van helm en pols-, elleboog- en kniebeschermers daarentegen wél.

Skeelermateriaal

Op de wielerbaan beginnen onze jeugdleden op hoge skeelers. Ook hiervoor geldt dat
Dave van Dam Sport een keur aan verstelbare kinderdoorgroei-skates in de maten 35 tot 38 te huur aanbiedt. Voor kinderen die verder willen in deze sport is er zelfs een aantrekkelijke gecombineerde koop- /huurregeling waarbij zowel 4- als 5-wiel onderstellen kunnen worden gekocht en de schoenen kunnen worden gehuurd (en ingeruild voor een nieuw paar zodra ze te klein zijn).

Net als bij het schaatsen groeit het kind naar gelang de vorderingen naar een steeds lagere skeeler (vergelijkbaar met de lage noor). Dat is de skeeler waar ook de oudere leden van onze vereniging op rijden.

Bij het skeeleren is het dragen van helm en pols-, elleboog- en kniebeschermers voor iedereen verplicht. De helm kan zijn de clubhelm, een skatehelm of een fietshelm (TÜV of CE EN 1078 of 1080 gekeurd). Misschien handig om dit erbij te zetten.Knie-, elleboog en polsbeshermers zijn (vaak samen) in elke sportwinkel te verkrijgen. Daarnaast raden wij, zeker bij kinderen, een gebitsbeschermer aan.

Ga voor goed advies over je skeelerkleding of -materiaal vooral eens een kijkje nemen bij Dave van Dam Sport. Het is een speciaalzaak voor de wieler- en schaats-/skeelersport en is te vinden aan de Hoogstraat 132 in Haastrecht.

Dave van Dam hoofdsponsor SC Gouda