Informatie over jeugdschaatsen

SONY DSCAl sinds 1972 organiseert SC Gouda jeugdschaatsen voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Een grote en enthousiaste groep trainers en begeleiders brengt de kinderen met een gevarieerd  lesprogramma de schaatsbeginselen bij. Het plezier dat de kinderen in de schaatssport beleven staat bij deze leeftijdsgroep voorop! Deze filmpjes geven een goede impressie van een middagje jeugdschaatsen:

deel 1 | deel 2 | deel 3

Wij schaatsen op zaterdagmiddag op de overdekte kunstijsbaan van De Uithof in Den Haag. Er wordt geschaatst van 17.15 uur tot 18.15 uur. Het schaatsseizoen loopt van oktober tot eind maart. Naast schaatslessen zijn er ook verschillende leuke activiteiten, zoals wedstrijdjes en de feestelijke mini-elfstedentocht.

Vervoer en vertrektijden

We gaan met een bus naar de ijsbaan. Deze bus vertrekt vanaf de parkeerplaats van sporthal De Mammoet aan de Calslaan in Gouda en maakt een tussenstop op de carpoolplaats bij de afslag Zevenhuizen/Waddinxveen. Het exacte busschema wordt aan het begin van het seizoen bekend gemaakt.

Bus

Plaats heenreis terugreis
Gouda, Sporthal de Mammoet 16.00 19.25
Zevenhuizen/Waddinxveen, carpoolplaats A12/N453 Tweede Bloksweg 16.15 19.10
Den Haag, IJsbaan de Uithof 16.45 18.40

Schaatslessen

De groepen bestaan gemiddeld uit 7 à 8 kinderen en worden naar schaatsvaardigheid ingedeeld. Bij de lessen staat niet het hardrijden voorop, maar het, op een speelse manier, aanleren van de schaatsbewegingen. Dit houdt dus niet alleen in dat er rondjes worden gereden om schaatsconditie te krijgen, maar dat er ook aan de hand van oefeningen wordt geleerd:

 • recht op de schaatsen te staan
 • op de juiste wijze te starten en te remmen zonder gevaar voor anderen en natuurlijk jezelf, te vallen en op te staan
 • slalom te rijden
 • over te stappen in de bocht
 • de juiste schaatshouding te krijgen (o.a. diep zitten)
 • goed zijwaarts af te zetten

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de gedragsregels op een ijsbaan en de verzorging van de schaatsen. Het programma van de hoogste groepen is erop afgestemd om aansluiting met de oudere trainingsgroepen in Utrecht te krijgen.

Schaatsmateriaal

Goed passende schaatsen van een goede kwaliteit bevorderen in sterke mate het schaatsplezier van de pupil en daarmee ook van de hele lesgroep! Kinderen die voor het eerst op schaatsen gaan kunnen kiezen tussen easy gliders (moderne doorlopers, mits in combinatie met een stevige hoge wandelschoen) of een zogenaamde combinoor (schaats met een vaste hoge schoen). Zodra kinderen de smaak te pakken hebben kunnen ze overstappen op de lage noor, of eventueel hun skateschoenen combineren met een schaatsijzer.

Dave van Dam Sport te Haastrecht is onze clubleverancier. Zij zijn op de hoogte van het beleid van de club op het gebied van materiaalkeuze en kunnen u goed adviseren. Zij bieden ook de mogelijkheid tot het huren van schaatsen. De schaatsen worden dan tevens regelmatig geslepen. Aanbevolen wordt om al in augustus of september schaatsen te passen en te reserveren. Tijdens het seizoen kan kosteloos op een grotere maat worden overgegaan.

Helmplicht

Sinds vorig jaar is het dragen van een helm bij het jeugdschaatsen verplicht geworden. Het is mogelijk om met een eigen (goedgekeurde) schaatshelm te rijden, maar we bieden ook een clubhelm aan. De meeste kinderen dragen die. Je kunt de helm kopen of huren:

Koop € 49,00
Huur € 25,00 per seizoen plus € 24,00 borg (de borg wordt in rekening gebracht als de helm niet of beschadigd retour komt).

De kosten zullen via een incasso door de penningmeester in rekening worden gebracht. De helmen zijn verkrijgbaar bij de club. Een mailtje naar jeugdschaatsen@scgouda.nl volstaat, wij zorgen dan voor de overdracht van de helm. Voor proeflessers zorgen we dat er leenhelmen beschikbaar zijn.

Schaatskleding

Nauwsluitende kleding, bijvoorbeeld een schaatsmaillot met hier overheen een donkerblauwe trainingsbroek of salopette en een dunne trui met hier overheen het verplichte ‘SC Gouda’ trainingsjack. Voorkom in ieder geval dat in gebogen houding de rug bloot komt. Op natuurijs of als het erg koud is op de ijsbaan, wordt aangeraden de kinderen warm te kleden. Extra lang ondergoed, een muts en eventueel hoesjes over de schaatsen is dan geen overbodige luxe. In het algemeen geldt dat meerdere lagen kleding beter helpen de kou tegen te gaan dan één dikke trui of broek. Het dragen van handschoenen en een goedgekeurd helm is voor de veiligheid verplicht.

Van jeugdschaatser naar trainingsgroepen

Vanuit het jeugdschaatsen kunnen kinderen de overstap maken naar de trainingsgroepen die op zaterdagmorgen in Utrecht schaatsen. Die grens ligt ongeveer bij 13 jaar. Voor sommige kinderen is het gewenst om de overstap iets eerder te maken, anderen willen liever nog even blijven jeugdschaatsen. In overleg met ouders en de jeugdschaatser zelf wordt gekeken wat het beste is. Indien kinderen na het jeugdschaatsen stoppen met schaatsen bij de vereniging, dienen ze zich voor 1 april schriftelijk op te zeggen.

Natuurijs

Indien er betrouwbaar natuurijs is en het weer het toelaat, gaan we niet naar de kunstijsbaan, maar wordt er op natuurijs geschaatst. Zuid-Holland en met name de Goudse regio biedt vele mogelijkheden om in groter verband op natuurijs activiteiten te organiseren.Deze activiteiten kunnen bijvoorbeeld bestaan uit:

 • een spel- en wedstrijdochtend
 • een normaal lesprogramma
 • een mini-elfstedentocht
 • een toertocht op de Rottemeren of Reeuwijkse Plassen

Overige schaatsactiviteiten

Naast de schaatslessen worden er een aantal andere activiteiten georganiseerd, zoals:

 • 100 meter wedstrijdjes
 • Een clubontmoeting met de andere jeugdschaatsclubs
 • Mini-elfstedentocht
 • Zwembadfeest ter afsluiting van het schaatsseizoen

Kosten

De kosten voor het Jeugdschaatsen bestaan uit jaarlijkse clubcontributie, abonnementskosten voor de ijsbaan en buskosten. Daarnaast moet u rekenen op kosten voor het kopen of huren van schaatsmateriaal.

Kosten Jeugdschaatsen seizoen 2018-2019 (let op: vraag de actuele kosten na bij de Jeugdschaatscommissie!)

Contributie Abonnement ijsbaan Bijdrage buskosten Totaal
€ 51,00 € 80,00 ca. € 160,00* € 290,00*

* Het bedrag voor de buskosten is een voorschot: pas aan het eind van het seizoen wordt het definitief vastgesteld. Bijdrage aan de buskosten is verplicht voor alle jeugdschaatsers.

Voor nieuwe leden geldt verder een eenmalig inschrijfgeld van € 13,00.

Overige kosten (bij benadering):

Koop
Schaatsen Viking Junior n.t.b.
Schaatsen Viking Combinoren n.t.b.
Schaatsen Easy gliders n.t.b.
Clubjack (1) verplicht! € 50,00
Salopette (1) niet verplicht € 35,00
Helm verplicht (2)
Handschoenen verplicht (3)

(1) Speciale clubprijs bij Dave van Dam Sport

(2) Met ingang van seizoen 2018-2019 verplicht. Speciale aktie. Informatie in de mail.

(3) Wel verplicht, maar mag elke muts of handschoen zijn

N.B. Voor huishoudens met een laag inkomen heeft de gemeente Gouda een geld terug-regeling, zie www.goudagtr.nl. De basisregeling geeft een vergoeding tot € 100 per deelnemer per jaar. Kinderen t/m 18 jaar kunnen onder bepaalde voorwaarden gratis sporten op grond van de geld-terug-regeling extra.

Meer informatie en lid worden

Neem voor meer informatie contact op met onderstaande contactpersoon. Inschrijven is mogelijk via de website.  Als uw inschrijving verwerkt is, ontvangt u als bevestiging per mail een inlogcode voor de ledenadministratie. Nadere informatie ontvangt u bij aanvang van het seizoen.

Je kunt starten als jeugdschaatser in oktober (heel seizoen) of januari (half seizoen). Het is mogelijk om eerst een of twee proeflessen te volgen.

Contactpersonen Jeugd
Jochem van Os email
Jan Revet email

 

Deel deze pagina met anderen