Informatie over lesskaten

Skatelessen voor jeugd t/m 12 jaar

Schaatsen een wintersport? Nou, ook in het voorjaar en  zomer hoef je bij SC Gouda ook niet stil te zitten! De inline-skatecommissie organiseert ’s zomers skatelessen voor alle kinderen van SC Gouda.

Deze trainingen  zijn op maandag- en vrijdagavond van 19.00 u tot 20.00 u op de Wieler- en skeelerbaan in het Goudse Hout. Ons doel is om de techniek, de conditie en de skatehouding te verbeteren. Omdat wij terdege beseffen dat veel kinderen buiten de lessen om ook op straat gaan skaten, staan bij de skatetechniek in eerste instantie de wendbaarheid en het goed kunnen remmen en de veiligheid, voorop.

Lesgroepen

De lesgroepen tellen ca 8-10 deelnemers en worden ingedeeld naar niveau.  Er zijn twee begeleiders per groep. Op een speelse manier wordt skateles  gegeven. Maar we organiseren ook wedstrijdjes en diplomaskaten, en er is zelfs een techniekprijs te winnen.

Veiligheid

Bij deelnemen aan het skaten of skeeleren, zowel bij lessen en wedstrijden als bij toertochten, lopen deelnemers, risico’s. Risico’s kunnen verminderd, maar niet geheel voorkomen worden door het navolgen van de algemene gedragsregels op de skeelerbaan en door het dragen van de door SC Gouda minimaal verplicht gestelde beschermingmiddelen. De verplichte beschermingsmiddelen zijn een skate- of fietshelm (TÜV of CE EN 1078 of 1080 gekeurd), knie-, elleboog- en polsbeschermers. Een gebitbeschermer is niet verplicht, maar wel verstandig.

Echter, risico’s kunnen nooit geheel uitgesloten worden. Met het aanmelden van uw kind voor de skatelessen aanvaardt u deze risico’s. Hoewel uw kind met de genoemde beschermingmiddelen goed beschermd is, is het altijd mogelijk dat er valpartijen gebeuren waarbij (schaaf-) wonden ontstaan. Daarvoor is er altijd een EHBO-‘er en een EHBO koffer aanwezig. Van alle kinderen hebben we de telefoonnummers van thuis en mobiel, die u hebt opgegeven bij aanmelding, bij de hand.

Clubkleding is te koop bij Dave van Dam Sport in Haastrecht, maar voor de training niet verplicht Een stevige broek (bijv. korte of lange jeans) en luchtige bovenkleding is het prettigst voor de kinderen en beschermt goed bij valpartijen.

Gedragsregels

De belangrijkste gedragsregels zijn:

  • Deelnemers volgen de aanwijzingen van de instructeurs van de club op.
  • Pesten en hinderlijk gedrag worden niet getolereerd.
  • Deelnemers zonder juiste beschermingsmiddelen krijgen geen toegang tot de skatebaan.
  • Andere regels worden uitgelegd tijdens de lessen.

Voorwaarden skatelessen

Deelnemer, ouders/verzorgers moeten toestemming geven en akkoord gaan met de voorwaarden betreffende veiligheid. Het is voor de veiligheid en de verzekering verplicht voldoende beschermers te dragen: met voldoende bedoelen we minimaal pols-, elleboog- en kniebeschermers en een helm! Dit mag een fietshelm, hockeyhelm of skatehelm zijn, mits TÜV of CE EN 1078 of 1080 gekeurd. Deelnemers zonder helm worden niet toegelaten! Deelnemers dienen de aanwijzingen van de trainers op te volgen. De jeugdschaatsleiders bepalen of kinderen mee kunnen doen. Ouders die willen assisteren, zijn op eigen risico, welkom als ze de verplichte beschermingsmaterialen dragen.

Data en tijden

De lessen worden gegeven iedere maandag en vrijdag van 19.00 tot 20.00 uur, met uitzondering van enkele weken in de zomervakantie.
De les op skates gaat niet door als het regent, of als het geregend heeft en het wegdek nog nat is (als het na 17.00 uur niet meer regent, kun je er van uitgaan dat de baan om 19.00 uur droog is). In plaats daarvan wordt een droogtraining gegeven. Neem dus altijd je sportschoenen mee!

Skates (4 wielen) of skeelers (4-5 wielen)?

Het maakt ons niet uit, als je maar graag, goed en hard wilt rijden! Bovendien rijden de toppers ook weer op 4 wielen. Is skeeleren en schaatsen echt helemaal jouw sport, vind je het leuk om hard te rijden en af en toe mee te doen aan een wedstrijd en ben je nog in de groei, dan raden wij je aan skeelers te huren bij Dave van Dam Sport in Haastrecht.

Skate/skeeler advies

Omdat skates helmen en beschermers samen best duur kunnen zijn adviseren wij u te informeren bij onze hofleverancier Dave van Dam Sport in Haastrecht. Speciaal voor het jeugdskeeleren zijn er voordelige skatehelmen en aantrekkelijk geprijsde verstelbare kinderdoorgroei-skates in de maat 35-38 ingekocht. Voor kinderen die verder willen in deze sport is er ook een aantrekkelijke gecombineerde koop- huurregeling voor echte 4- en 5-wiel skeelers. Ook voor de veeleisende skater/skeeleraar is er vanaf medio april een ruime keuze. Info over skates, skeelers en openingstijden van Dave van Dam Sport.

Koop goede spullen!

Als je nog skates of skeelers moet kopen, nieuw of 2e hands, koop dan geen merkloze spulletjes uit de speelgoedwinkel, maar kies voor een bekend merk. Als goed bekend staande merken zijn: Roces, Rollerblade, Salomon, Technica, en de skeelermodellen van schaatsfabrikanten Zandstra, Viking en Raps.
Dit zegt de consumentenbond over dit onderwerp: Merkloze skates en skates van een vaag merk zijn weggegooid geld, en bovendien gevaarlijk. Heeft u een beperkt budget: u kunt de merkskates van oudere jaargangen vaak met fikse korting kopen omdat de modellen snel worden opgevolgd door hippere of snellere modellen. Reserveer altijd genoeg geld voor een set goede beschermers en een helm. Vallen hoort bij skaten en daar kunt u maar beter op voorbereid zijn.
Tip: Vindt u nieuwe skates te duur kijk dan ook eens op de 2e hands verkoop pagina’s op internet (www.marktplaats.nl). Koop in ieder geval geen goedkope plastic speelgoedskates.

 

Deel deze pagina met anderen