Informatie over inline-skaten

=================================================================================================

De inline-skate trainingen en lessen zijn vanaf eind maart tot medio september op de maandag en vrijdag (19.00 – 21.15 uur) op de wielren/skeelerbaan in de Goudse Hout. De groepen worden ingedeeld op basis van vaardigheid en ambitie. De jongste rijders trainen tussen 19.00 – 20.00 uur, de oudere groepen tussen 20.00 – 21.15 uur. Er voor elk wat wils: van recreant tot gevorderde wedstrijdskater. Volwassen beginnende skaters verwijzen we graag door naar bevriende skate-scholen. We bieden aan alle nieuwelingen een gratis proefles aan. Voor meer informatie over onze inline-skate activiteiten: snuffel gerust rond op deze website!

Aanmeldingen of vragen? Stuur een email naar: inline-skaten@scgouda.nl

=================================================================================================

Van “skeeleren” naar “inline-skaten”

Om pragmatische redenen (en omdat we zo gewend waren aan de oerhollandse term “skeeleren”) tref je op deze site (en elders) nog soms de oude vertrouwde benaming aan in plaats van de inmiddels gangbare internationale benaming “inline-skaten” of “inlinen”.

Na ijs komt asfalt!

Het skateseizoen  start snel na het einde van het schaatsseizoen (eind maart) en eindigt eind september. Bij SC Gouda is er volop ruimte om te inline-skaten. Naast lessen en trainingen op de maandag- en vrijdagavond zijn er volop mogelijkheden om in de zomer wedstrijden of toertochten te rijden.  SC Gouda doet ook mee in regionale en (inter)nationale competities.

Topprestaties

Dat je met inline-skaten een goede basis legt voor (top-) prestaties op het ijs, hoeven we de meeste mensen niet meer uit te leggen. Voor wie nog wel uitleg behoeft volgen nu een paar namen uit het langebaanschaatsen: Chad Hedrick, Koen Verweij, Bart Swings, Jan Blokhuijzen, Marc Tuitert en natuurlijk de tweeling Ronald en Michel Mulder en uit de marathonwereld: Ingmar Berga, Gary Hekman, Crispijn Ariëns, de helaas veel te jong overleden Sjoerd Huisman, Fabio Francolini, Daniel de Niero etc. Als schaatser van SC Gouda is er genoeg gelegenheid om in de zomer op wieltjes te trainen. Dit kan natuurlijk op eigen gelegenheid (er is genoeg asfalt in de buurt), dit kan op een georganiseerde manier in verschillende toertochten (kijk op www.schaatsen.nl) en dit kan op cluburen op de Wieler- en skeelerbaan van GRTC-Excelsior in het Goudse Hout op maandag avond van 19.00 -21.00 uur en op vrijdag van 19.00-21.00 uur. Wedstrijdskaters trainen – mets voldoende animo – ook nog op woensdagavond op de baan in Oudewater (19.45 – 21.00 uur).

Ik kan toch al schaatsen….

De mensen die al enige tijd skaten, weten ondertussen al dat het zich voortbewegen op acht of tien wieltjes op de soms drukke openbare weg, tussen vele andere weggebruikers, een serieuze zaak is. Het is een kwestie van constant opletten, niet alleen op het wegdek, maar ook nog eens een keer op de onvoorspelbare medeweggebruikers. Dan moet je op elk moment adequaat kunnen reageren.

Wat ons de afgelopen jaren is opgevallen, dat veel schaatsers denken dat ze een goede techniek hebben en dat het op skates en skeelers niet veel anders zal zijn. Ze vergeten maar al te makkelijk dat er nogal wat verschillen zijn. Ondanks het feit dat de houding en de slag grote overeenkomsten met schaatsen vertonen, zijn er tal van aspecten die skaten en skeeleren anders maken. Zo ben je op het ijs alleen met schaatsers, met mensen die zich sportief en bewust voortbewegen. Op de weg ben je met vele andere weggebruikers om je heen die zich met andere doelstellingen, op tal van manieren en met zeer uiteenlopende snelheden verplaatsen.

Het remmen op het ijs is anders en makkelijker dan op het asfalt. En vallen op het ijs betekent meestal gewoon nog een tijdje doorglijden. Op het asfalt is het vallen niet alleen hard, maar ook het glijden veel pijnlijker (zeker als je geen bescherming draagt) want het asfalt heeft een wrijvingsweerstand van een nootmuskaatrasp.

Skatetechniek leren

Ervaren en gediplomeerde inline-skatetrainers brengen je naast het trainen ook de basis skatetechnieken bij, waaronder remmen op verschillende manieren. Dit kan op de maandag- en vrijdagavond van 19.00-20.00 uur. Mail je vragen of voor meer informatie naar: inline-skaten@scgouda.nl

Skatewedstrijden

“Vroeger” werd er bij SC Gouda jaarlijks een enkele zomerwedstrijd georganiseerd: de IJzersterk Trofee, een combinatie van skeeleren, hardlopen en wielrennen, maar daar is nu verandering in gekomen. Een drietal jeugdschaatsleiders heeft sinds 2005 samen met een twaalftal jeugdrijdertjes en junioren aan een serie skeelerwedstrijden van de Midden Nederland Skeelercompetitie meegedaan, met als resultaat een rijke medailleoogst in veel categorieën. In de afgelopen tien jaar is het aantal wedstrijdskaters dat aan regionale en/of (inter)nationale wedstrijden deelneemt fors gegroeid. SC Gouda is een vertrouwd gezicht geworden in het skeelerpeloton. Lees hier meer informatie over het westrijdskaten bij SC Gouda.

De Midden Nederland Skeeler Competitie (MNSC)

De Midden Nederland Skeeler Competitie is een samenwerkingsverband tussen een aantal schaats/skeelerclubs en een Schaats- en Skeelerspeciaalzaak uit Midden-Nederland. Het voorzichtige succes in 2005 leidde tot de definitieve erkenning van de Skatebond Nederland in 2006: de Midden Nederland Skeeler Competitie, later vernoemd naar de hoofdsponsor de Mijnten Inline Cup en weer later de Dave van Dam Inline Cup werd daarmee een officieel servicepunt en organiseert een eigen regionale competitie over 9 of 10 wedstrijden in o.a. Zeist, Gouda, Hoevelaken, Oudewater, Nijkerk, Culemborg, Arnhem en Utrecht. Deelname per wedstrijd is mogelijk maar ook over de gehele competitie kun je strijden voor het eindklassement. Als je alle wedstrijden wilt rijden is het misschien wel handiger (en goedkoper) om een licentie aan te vragen bij de KNSB. Op www.schaatsen.nl vind je  de landelijke wedstrijdkalender. De wedstrijden worden gereden over tijdelijk afgezette wegparcoursen of over wieler- en skeelerbanen en lijken op de criteriums die we kennen uit het wielrennen en het marathonschaatsen. In diverse categorieiën (niveau en leeftijd) wordt er een vaste tijd gereden, bijvoorbeeld 25 minuten en 2 of 3 ronden afrijden. Je kunt gaan voor de dagprijs of voor het competitieklassement. In het seizoen 2016 is Mijnten als hoofdsponsor afgelost door Dave van Dam.

De opzet van de MNSC is dat iedereen kan meedoen: lid van de KNSB (licentie C1, C2, M, D1, D2 en T) of geen lid, zoals recreanten en jeugd. Recreanten /schaatsers rijden in de klasse C2, of wanneer ouder als 40 jaar in Masters-klasse mee. D staat uiteraard voor dames. De jeugd wordt ingedeeld naar leeftijd (wel of geen licentie) en rijden in een en dezelfde groep. Desgewenst kun je ook met een transponder (te huur) rijden voor de tijdwaarneming.

KNBS Discipline Inline-skaten

Net als de schaatsers  zijn ook de skaters en skeeleraars verenigd in de nationale bond: de KNSB. Lid zijn van een schaatsclub betekent niet dat je automatisch lid bent van de KNSB. Net zoals wanneer je gaat wielrennen en je lid wordt van de KNWU, word je wanneer je gaat skeeleren lid van een bond, of toch niet? Om het skeeleren als breedtesport te stimuleren hebben de bij de MNSC aangesloten verenigingen besloten ook de rijders die (nog) geen lid zijn van de nationale bond toe te laten tot de competitie en hiermee een overbrugging te vormen naar het skeeleren als op zich zelf staande wedstrijdsport. De kennismaking met de skeelersport kan dus per wedstrijd of voor de gehele competitie.

Toertochten

Onder auspiciën van de KNSB en in samenwerking met lokale verenigingen worden jaarlijks ook vele toertochten door het gehele land georganiseerd.
Deze toertochten worden verdeeld in Pelotonstochten (P), waarbij men in gesloten peloton, met voorrijders en volgwagen in een vooraf bepaald tempo een aantal kilometers gaat rijden en in Vrije tochten (V) waarin men op eigen gelegenheid met routebeschrijving een uitgepijld traject volgt. Dit lijkt een beetje op schaatstoertochten in de winter, met dat verschil dat de muts en warme kleding is vervangen door een valhelm en zomers T-shirt en de onvermijdelijke koek-en-zopie met Kruidenbitter wordt vervangen door een sportdrank of Ice-thee.

Kijk voor de toertochtkalender op www.schaatsen.nl

 

Deel deze pagina met anderen