13/12/2018 · in Jeugd, Marathon, Toerschaatsen · geen reacties

Niet alleen door de successen van onze schaatsers maar ook omdat het een stoere en spectaculaire wedstrijddiscipline is die op hoog niveau wordt beoefend mag het marathonschaatsen zich verheugen in een groeiende populariteit. In vrijwel alle competities, van regionaal tot nationaal, kom je clubgenoten tegen. Hieronder geven we een overzicht: wie rijdt waar?

Het begint met enthousiasme en trainen. Al bij het Jeugdschaatsen in Den Haag komen enthousiaste Pupillen als Floortje Bregman, Joep de Heus en Mendel Holwerda in wedstrijdverband in aanraking met de marathon (mini marathons of mass starts). Deze Pupillen trainen inmiddels twee keer in de week en dat betaalt zich uit tijdens de wedstrijden. Een van deze wekelijkse trainingen wordt geleid door voormalig sprintkampioen en erelid Jan Bazen. Alle informatie over de marathons in Den Haag vind je hier.

De Utrecht-Junioren kunnen zich uitleven in de marathons die meestal op zondagmiddag en -avond worden gereden op De Vechtsebanen. In de Jeugdmarathon-competitie rijdt o.a. Ofke Teekens jr. die op dit moment tweede staat in het tussenklassement na vier wedstrijden. Andere Junioren komen uit in de C-marathons (vier categorieën op niveau ingedeeld) en strijden daarin met elkaar en met de Senioren en Masters, die worden getraind door Arnout Bijlard en Adri Henrich. In elke categorie komen een of meerdere clubgenoten in actie (de namenlijst is zo volledig mogelijk, mis je een naam: geef ons die door!):
C4: Saline Verkerk, Lennard en Marin Kwakernaak en Rob Brouwers
C3: Joris Scholte en Frans Spruijt
C2: Daphne en Kirsten Velzeboer, Alex de Vos, Michel van der Sluijs, Ruud Beusink, Job de Vast, Niels Spruijt, Alain van Hoof, Ofke en Sanne Teekens, Adri Henrich, Johan Kunnen en Job van der Sluijs (na zeven wedstrijden en zes podiumplekken de trotse klassementsleider)
C1: Tijmen Henrich en Stefan de Vos. Verslagen, uitslagen en klassementen vind je hier.

De top van de regionale competities komt uit in de Zesbanencompetitie (met o.a. Daphne en Kirsten Velzeboer, Linda Bouwens, Sanne Teekens en Ruben van Os). De bestgeklasseerde dames komen dan ook nog uit in de Regiotop, het voorprogramma van de landelijke KPN Marathon Cup.

In deze KPN Marathon Cup, de hoogste landelijke competitie hebben wij vier troeven: Tom den Heijer (rijdt nu het tweede seizoen voor Team Groenehartsport in de Beloftendivisie), Sjors van der Meer (eerstejaars Topdivisie in Team Stehmann-Viking), Sjoerd den Hertog (winnaar van de Marathoncup in het vorige seizoen en ook nu leider van het tussenklassement na zes wedstrijden, rijdend voor Team Okay Fashion & Jeans) en routinier Timo Verkaaik (in zijn dertiende seizoen bij de A’s rijdend in Team Vangnet, dat onderdak biedt aan rijders die dit seizoen geen ploeg hebben kunnen vinden. Dit team wordt op het ijs gecoacht door Marco den Heijer). Deze mannen trainen met hun teams en niet meer bij de club.

Op het gevaar af dat we een enkele naam zijn vergeten (geef ons die door!) geeft deze opsomming weer dat SC Gouda zich goed laat zien in de diverse marathoncompetities en dat deze discipline méér is dan een bijnummer van het langebaanschaatsen. De wedstrijdanimo is groot, net als het enthousiasme van rijders en volgers en dan kunnen de sportieve successen niet uitblijven. De marathon lééft binnen SC Gouda!

Foto’s: Bert Kool, Foto Lodewijk en anderen.